Maksutonta opiskelua

lompsa  Oispa se mukavaa, kun opiskelut olisivat maksuttomia. Peruskoulu on ja se tarjoaa jopa ruoankin koulupäivän aikana. Monessako muussa maassa tilanne on tämä?
Nyt Pelastakaa Lapset ry on laittamassa liikkeelle aloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta. Eli, lukio ja ammatilliset oppilaitokset maksuttomiksi. Mikä ettei… jos niitä maksajia sitten jostain muualta löytyisi. Mistä  ne löytyy? Kukaan ei halua lisää veroja, vaan veronalennuksia. Nyt jo on valtion budjetissa koulutusmenoja vähennetty, ei lisätty.
Otetaanpa pieni laskelma:  lukiolaisia on arvioitu v. 2016 olevan yhteensä n. 104000. Kun luiolaisen kirja- ym. kulujen kerrotaan olevan vähintään n. 1500€/oppilas, saadaan tästä aikamoinen summa menoja budjettiin.
Ammatillisissa oppilaitoksissa on arvioitu oppilaita olevan n. 199 800 (ei sisällä aikuisoppilaitoksia) ja kulut vähintään n. 1000€ / oppilas (Sakki  ry huomauttaa, että on tutkintoja, joiden suorittaminen maksaa yli 2000€/oppilas).  Toinen suuri lisämenoerä.
Laskepa huviksesi, mikä on se minimisumma, mikä näistä kertyisi menoja valtion budjettiin. Olisi hyvä, että tällaisia esityksiä tehtäessä myös kerrottaisiin, paljonko hieno aloite maksaa ja mistä ne varat aijotaan ottaa! Todentuisi nämä aatokset paremmin…

3 thoughts on “Maksutonta opiskelua

  1. On niin helppo esittää uudistuksia, joilla saa irtopisteitä muualta. Eri asia on, jos pitäisi ne uudistuksen rahatkin jostain osoittaa. Laskelmasi osoittaa, että on kysymys isosta summasta ja minä veikkaan, että ei tuo edes riittäisi. Kummallista, että vasta vähennettiin koulutusmenoja ja samaan aikaan ollaan lisäämässä varhaiskasvatukselle vino pino rahaa ja vielä tätäkin yritetään saada menoarkkuun. Toinen käsi ottaa ja toinen antaa?

    Liked by 1 henkilö

  2. Miksi ei päätetä, että jokaiselle uudelle budjetin menoerälle tulee esittää se, mistä ja miten sen rahoitus saadaan. Eikä se, mistä raha saadaan, saa perustua mutuun, vaan oltava realistinen. Eikä riitä sekään, että korotetaan hyvätuloisten veroja. Vanha virsi ei toimi. Menojen ja tulojen on oltava tasapainossa ja on korkea aika lopettaa pisteidenkeruu ilman vastuuta.

    Liked by 1 henkilö

  3. Minusta tuo ajatus esityksestä myös rahoituksen osalta, on hyvä. On hirmuisen helppo esittää erilaisia parannuksia elämään, mutta kukaan ei tunnu olevan valmis niiden maksajaksi. Minäkin tietäisin monta parannettavaa, mutta rahoitusta en niille osaa kertoa. Ja mihinkään epämääräiseen arvioon tulojen kasvusta en usko.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s